Sprekers

  Sprekers

  Spreker 1

  DOS WINKEL

  OPRICHTER VAN SEA FIRST FOUNDATION, ONDER-WATERFOTOGRAAF, BESCHERMER VAN DE OCEAAN

  Na twintig jaar duiken in alle wereldzeeën en in vele andere ecosystemen, zoals mangrovebossen, hoge bergmeren en regenwouden, wist ik het zeker: de onderwaterwereld was in die twee decennia in vele opzichten veranderd. Niet alleen was er veel minder (grote) vis, maar er was ook sprake van ernstige achteruitgang van de kwaliteit van de koraalriffen. Ik zag mangrovebossen verdwijnen als sneeuw voor de zon, om plaats te maken voor scampi- en viskwekerijen en in de regenwouden waar ik dook was er sprake van ernstige achteruitgang van de biodiversiteit. Tien jaar geleden besloot ik mijn goedlopende fysiotherapie-praktijk en mijn International Academy of Orthopedic Medicine te verkopen, om mij volledig te wijden aan de bescherming van de zee. Ik wist weinig van de oorzaken van de achteruitgang van het leven in de zee en de aanverwante ecosystemen, dus begon ik met netwerken en verdiepte ik mij in allerlei aspecten van de mariene biologie. Zo ontdekte ik al snel dat de enorme bevolkingstoename (tijdens mijn leven alleen al van 2,2 naar 7,4 miljard mensen) en de zeer onduurzame wijze waarop men leeft, verantwoordelijk is voor oceaanverzuring, misschien wel de grootste bedreiging voor al het leven op aarde.

  Oceaanverzuring wordt veroorzaakt door CO2 toename, met als belangrijkste oorzaak de verbranding van fossiele brandstoffen. Zo zijn er zeer sterke verbanden tussen klimaatverandering, ontbossing, vlees-consumptie, overbevissing en het verdwijnen van het plantaardig plankton in de oceaan. Deze samenhang is inmiddels de basis van de lessen en lezingen van Sea First, de vrijwilligersorganisatie die ik tien jaar geleden oprichtte. Met ons fantastische team van vrijwilligers en de bijdragen van onze donateurs en sponsoren, hebben we al vele duizenden mensen in Nederland en België kunnen informeren en kunnen aanzetten tot een duurzamere leefstijl. Tijdens Sea the Future zal ik met mijn publiek de schoonheid van het verdwijnende leven in de oceaan vieren en tips geven hoe iedereen een beetje kan helpen ’s werelds grootste ecosyseem weer te herstellen..

  Spreker 2

  DR. NANNE VAN HOYTEMA

  MARIEN BIOLOOG – VRIJWILLIGER SEA FIRST

  D e eerste keer dat ik kennis maakte met de onderwaterwereld was een introductie SCUBA-duik in de Middellandse Zee en dat opende een volledig nieuwe wereld voor mij. Deze bijzondere wereld zette mij aan om biologie te gaan studeren.
  Tijdens mijn studie biologie in Wageningen richtte ik mij dan ook steeds meer op het leven in zee en  tijdens mijn master heb ik mij gespecialiseerd in koraalrifecologie. Een van de bijzondere projecten die ik kon doen was onderzoek naar de nog erg onbekende diepzee-koudwaterkoraalriffen voor de kusten van Europa. Na mijn studie heb ik verder onderzoek gedaan naar koolstofstromen door een koraalrif in de Jordaanse Rode Zee, van fotosynthese door de koralen tot het filteren van organisch materiaal door de sponzen.
  Ik wil graag een breder publiek voorlichten over de huidige staat van de oceanen. Hiervoor geef ik les en lezingen voor Sea First, ben ik de wetenschappelijke coördinator voor de stichting By the Ocean we Unite, en beheer ik, samen met Rosa de website www.marienebiologie.nl, het kennispunt voor alle informatie over biologie van de zee.

  De plastic soep, gevolgen voor mens en dier
  Mijn lezing op Sea the Future zal gaan over de plasticvervuiling van de oceanen. Sinds de jaren 50 hebben we meer dan een miljard ton plastic geproduceerd. Dit plastic stelt ons instaat om goedkoop allerlei producten te maken en was hierdoor zeker onderdeel van de ontwikkeling van onze welvaartsstaat zoals we die nu kennen. Echter over de afgelopen decennia zijn we onverantwoordelijk geweest met plastic dat we niet meer nodig hadden. Hierdoor is er wereldwijd 82 miljoen ton plastic in zee terechtgekomen en op dit moment komt daar acht miljoen ton bij per jaar. Hoe erg is dit? Wat zijn de consequenties voor de dieren in de zee, en wat heeft het voor gevolgen voor ons, voor onze gezondheid?

  Ik weet zeker dat ik je, zondag 10 september, wat nieuws kan vertellen over dit fenomeen in de vaste veronderstelling dat we met elkaar kunnen gaan werken aan een andere kijk op zwerfafval.

  Spreker 3

  ROSA VAN DER VEN

  MARIEN BIOLOOG – VRIJWILLIGER SEA FIRST

  Al vanaf jonge leeftijd ben ik gefascineerd door het leven om ons heen, en een studie biologie en specifiek mariene biologie aan Wageningen Universiteit, was dus een logische keuze. Inmiddels werk ik als PhD-onderzoeker aan de Vrije Universiteit Brussel en bestudeer ik koraalriffen langs de kust van Oost Afrika.
  Koraalriffen zijn een enorm interessant onderwerp om te bestuderen; koraalriffen komen maar in 1% van de oceanen voor, maar worden bewoond door 25% van alle biodiversiteit in zee. Ze worden daarom wel eens het “regenwoud van de zee” genoemd. En we vinden nog steeds nieuwe dingen uit over onze oceanen, er is nog zoveel te ontdekken!
  Maar het gaat niet goed met onze koraalriffen. Koraalriffen breken enorm snel af door klimaatverandering en slechte bescherming en daarnaast raakt door overbevissing de zee steeds leger. Het goede nieuws is dat we er iets aan kunnen doen. Er zijn manieren om onze oceanen beter te beschermen en er zijn manieren om klimaatverandering tegen te gaan. Maar om mensen te motiveren om beter voor de oceaan te zorgen, moeten ze eerst weten waarom de zee zo belangrijk is en wat er nu mee gebeurt. Dit was voor mij de reden om vrijwilliger te worden bij Sea First; om zo zoveel mogelijk mensen te vertellen over hoe bijzonder het leven in zee is, hoe belangrijk het is om het beter te beschermen, en om te laten zien hoe we de zeeën kunnen beschermen.

  Visserij, wat doet het met het leven in zee?
  Mijn lezing op Sea the Future zal gaan over de gevolgen van de huidige visserij voor het leven in zee. Wij vissen al eeuwen op zee en hadden lange tijd het idee dat de zeeën onuitputtelijk waren. Inmiddels weten we dat dat niet zo is, veel vissoorten zijn ernstig overbevist en sommige vissoorten zijn met uitsterven bedreigd. Wetenschappers voorspellen dat er in 2050 geen visbestanden beschikbaar zullen zijn als we niet harder gaan optreden tegen overbevissing en schadelijke vismethoden. En hoe zit het dan met kweekvis? En eten we zonder vis wel gezond?
  Zijn er alternatieven uit zee die we kunnen eten?
  Zeker wel! In mijn presentatie zal ik meer uitleg geven over wat je wél kunt eten uit zee en hoe je toch gezond kunt blijven.

  Spreker 4

  JANNEKE VAN DER MEULEN

  EET WIN-WIN

  De wetenschappelijke onderbouwing voor de manier van eten en leven waar alles en iedereen beter van wordt

  Gezond, fit, sterk, slank en vrolijk zijn is eigenlijk best simpel, al lijkt het tegenwoordig complex. Wie kunnen we geloven als we willen afvallen? Waar gaan we beginnen als we sterker willen worden? Wat moeten we doen om simpelweg fit te zijn? Gezond en energiek? Wat zet je daarvoor in 5 minuten op tafel? Iedereen zegt iets anders. Gezond zijn, is een complexe zaak. Of lijkt het alleen complex?

  Topsportster en schrijfster Janneke van der Meulen gaat aan de hand van alleen de allerbeste wetenschap uitleggen dat zodra dingen complex worden moeten we terug naar de basis. En die basis is simpel, lekker, snel, gezond en logisch. Heel erg logisch. En win-win! Alles en iedereen wordt er beter van en wint erdoor: jij, je gezondheid, de dieren en het milieu. Wie wil dat niet?
  Na haar VWO rondde Janneke in 2011 de master Finance and Investments en de master Human Resource Management af aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Tijdens haar studie gaf ze bijles in de vakken wiskunde en statistiek en werkte ze onder andere bij het Ministerie van Economische Zaken. Vanaf 2011 roeide ze 5 jaar in het Nederlandse team en behaalde meerdere (inter)nationale successen. Inmiddels zijn krachttrainen, mountainbiken, hardlopen, strand- en racefietsen aan haar sportieve leven toegevoegd. Na haar studie werkte ze voor Shell en schreef ze ook haar eerste boek #SUPERSNELHERSTEL – Voeding voor succes (2014). Verder traint ze iedere dag in voorbereiding op de Olympische Spelen van 2020 en focust ze zich met haar website, blogs, columns, lezingen en boeken op een wereld waarin iedereen wint!

  Copyright © 2018 All rights reserved